DIGICONSTRUCT – Formare profesională gratuită pentru angajații din construcții

 DIGICONSTRUCT – Formare profesională gratuită pentru angajații din construcții

Deși angajatorii au obligația de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toți salariații conform Codului Muncii, în realitatea inițiativele legate de acest subiect vin, în majoritatea cazurilor, exclusiv de la salariați. Și totuși, care sunt prevederile legale pe acest subiect?

Angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toţi salariaţii, după cum urmează:

a)cel puţin o dată la 2 ani, dacă au cel puţin 21 de salariaţi;

b)cel puţin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariaţi.”

Mai mult, cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională se suportă de către angajatori, conform Legii 53/2003.

În aceste condiții impactul financiar poate fi considerabil la nivelul unei firme cu zeci de angajați, dar și avantajele cu care vine acest efort, căci oamenii sunt, cel mai adesea, unul din cele mai importante ”ingrediente” pentru orice firmă, baza pe care se construiește întreaga activitate și care poate face diferența, atunci când vorbim de rezultate.

Putem afirma că formarea profesională continuă nu are ca beneficiu doar dezvoltarea personală a angajaților, ci și dezvoltarea capitalului uman cu impact major asupra creșterii calității muncii acestuia. 

Proiectul “DigiConstruct – Competențe digitale pentru industria construcțiilor” – SMIS 143383,  proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020” vine tocmai în saisfacerea nevoii de formare profesională a salariaților, propunându-și să sprijine prin cursuri gratuite, on-line angajații și angajatorii IMM-uri din zona construcții.

Beneficiarul proiectului, Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) derulează o serie de evenimente de informare și promovare în cadrul Caravanei DigiConstruct, în care nu numai că furnizăm detalii cu privire la condițiile și cursurile oferite prin proiect, dar purtăm un dialog deschis cu antreprenorii locali.

Cel mai recent eveniment a avut loc la Buzău, unde am avut alături și un reprezentant de la Casa Socială a Constructorilor sau Direcția Județeană de Statistică, dar am fost onorați și de prezența reprezentantului local al Asociației Generale a Inginerilor din România, dl ing. Vasile Anton Moraru, președintele AGIR Buzău.

Continuăm seria întâlnirilor la Bacău, Botoșani, Bistrița, Oradea în luna august, urmate de Deva, Timișoara și Arad în luna septembrie.

Invităm reprezentanții firmelor de proiectare, topografie, birourilor de arhitectură, firmelor de execuție sau producătorilor de materiale de construcții, să ne urmărească pe https://digiconstruct.ro/ , să fie prezenți la evenimentele din zona lor de reședință și să se înscrie la cursuri. Business Intelligence, Managementul Schimbării sau Building Information Modelling sunt numai 3 din cele 10 cursuri interesante, la care puteți participa fără costuri din partea angajatorului sau a dumneavoastră.

Irina Forgo

Director FPSC

Expert Comunicare și Promovare